En guide till varje roll i League of Legends

League of Legends, allmänt känt som LoL, är ett populärt multiplayerspel online. Det utvecklades och publicerades av Riot Games och har vuxit till en blomstrande tävlingsscen med en massiv spelarbas.

Spelets varierade utbud av roller anses vara en viktig faktor för att göra League of Legends engagerande och dynamiskt. Varje roll i LoL kommer med sina unika ansvarsområden, spelstilar och utmaningar.

Den här omfattande guiden tar upp varje roll i League of Legends och beskriver dess viktigaste mästare, egenskaper och strategier.

Översta banan

Top Lane kallas för "ön" i Summoner's Rift och är placerad längst bort från händelsernas centrum. Top Lane-mästarna är vanligtvis bäst i 1v1-scenarier och har den hållbarhet som krävs för att klara långa trades.

Viktiga egenskaper hos topplanförare

 • Split-pushing: De flesta topplanerare är specialiserade på att skapa tryck på kartan, pressa sidobanor och split-pushing.
 • Tankiness: Top laners spelar vanligtvis tankiga mästare som kan inleda lagstrider och suga upp skador.
 • Isolering: Top Laners måste vara självförsörjande eftersom Top Lane är relativt isolerat.

Strategi för Top Lane

En topplanerare bör fokusera på att kontrollera sin bana och odla effektivt. Teleport är en populär besvärjelse som hjälper till att hjälpa andra banor och kartnärvaro.

Mittfältet

Mid Lane anses ofta vara den mest effektiva och dynamiska rollen i League of Legends av dessa anledningar. På grund av Mid Lanes dynamiska och slagkraftiga natur är mid laners ansvariga för att hantera betydande skador och kontrollera kartans centrum.

Viktiga egenskaper för mittfältare

 • Roaming: Mid laners kan vanligtvis roama till bot eller top lanes för att påverka spelet.
 • Skada: Dessa mittfältare orsakar vanligtvis ihållande skada eller hög burst.
 • Wave Clear: Att ha bra wave clear är avgörande för att upprätthålla banans tryck och kontroll.

Strategi för mittfältare

Mittfältare bör prioritera att hjälpa till i lagstrider, roama vid behov och kontrollera banan. Rollens synkontroll är också viktig för att undvika ganks.

Djungel

Djungelrollen i League of Legends handlar om ganking, målkontroll och kartkontroll. Junglerns uppgift är att vandra runt på kartan och rensa läger samtidigt som de letar efter möjligheter att hjälpa sina lagkamrater.

Viktiga egenskaper för djungel

 • Farming: Spelare måste hålla sig relevanta när det gäller guld och erfarenhet, vilket är anledningen till att effektiv djungelrensning är avgörande.
 • Ganking: Junglers vandrar vanligtvis till andra banor för att överraska fiender med ganks.
 • Kartkontroll: Junglers säkrar vanligtvis mål som Baron och Dragon genom att påverka hela kartan.

Strategi för djungeln

Alla Junglers måste balansera farming med målkontroll och ganking. Att upprätthålla kartmedvetenhet och skydda djungeln är också viktiga delar av alla djungelrollstrategier.

Bot Lane (stöd och AD Carry)

Support och AD Carry (Attack Damage Carry) är de två spelare som utgör botlanen. Dessa två spelare arbetar tillsammans för att kontrollera den nedre halvan av kartan, säkra dödar och säkra draken.

Viktiga egenskaper för support

 • Kontroll av synfältet: Det är ett primärt ansvar för Support att kontrollera vision och ward.
 • Användbarhet: Supports erbjuder nytta, healing och crowd control till teamet.
 • Roaming: Supports kan roama för att hjälpa djungeln eller andra banor.

Viktiga egenskaper hos AD Carry (Bot Lane Marksman)

 • Squishy: AD Carries är kända för sin bräcklighet, vilket är anledningen till att de förlitar sig på position för att hålla sig vid liv.
 • Kraft i sent spel: En AD Carry blir i allmänhet exceptionellt kraftfull i det sena spelet.
 • Ranged skada: AD Carries är utrustade för att hantera fysisk skada från räckvidd.

Bot Lane strategi

Varje botbaneduo måste fokusera på att säkra draken, handla effektivt och odla. En supportroll har det avgörande ansvaret för att skydda AD Carry och visionskontroll.

Förpackning upp det

League of Legends är känt för att vara ett dynamiskt och komplext spel. Det är utformat med ett brett utbud av roller som passar flera spelstilar. Oavsett om du föredrar kartkontrollen i Jungle, lagarbetet i Bot-lane, isoleringen i Top-lane eller det dynamiska spelet i Mid-lane, finns det en roll för varje typ av spelare.

Det är viktigt att förstå hur din roll interagerar med resten av tiden vid sidan av att behärska din valda roll. Genom att skaffa dig mer kunskap och erfarenhet kan du bli en skickligare och mer mångsidig spelare som lätt kan anpassa sig till det ständigt föränderliga landskapet i Summoner's Rift.

Vill du veta mer? Läs mer om hur du väljer din huvudroll i Wild Rift här.